Verminder de warboel: ruim tastbare en niet-tastbare rommel op. De [Opruiming] serie laat zien hoe je van je warboel en daarmee overbodige ballast af komt.

We weten inmiddels waarom je zou opruimen en hoezo opruimen ondanks dat het snel weer een rommeltje is, niet zinloos is. Maar hoe pak je het begin nu aan? Hier een aantal tips.

1. Stel vragen
Wanneer je door je spullen gaat om op te ruimen kun je jezelf de volgende dingen bij elk item afvragen: Wat is de laatste keer dat ik dit gebruikt heb? Heeft het emotionele waarde en waarom? Wat zou er gebeuren als ik dit weg doe? Eigenlijk komt het allemaal neer op de vraag ‘Heb ik dit nu echt, écht nodig?’. Je zult zien dat je dingen veel minder snel mist dan je van te voren zou denken.

2. Onderverdelen
De spullen die je bekijkt om op te ruimen kun je vervolgens in een aantal categorieën verdelen: Blijvertje, verkoopbaar, kringloop, terug naar eigenaar (of bieb), weggeven aan bekende, prullenbak en twijfel. Alle twijfel-spullen kun je samen in 1 doos bewaren. Wanneer je na een half jaar nog altijd niets uit die doos gemist hebt, kan de inhoud weg. Duurt het te lang voordat je verkoopbare spullen daadwerkelijk verkocht hebt? Geef ze dan gewoon weg.

3. Kast voor kast
De kast-voor-kast-methode houdt in dat je per kast de spullen uitzoekt die erin zitten. Om het nog verder te faseren kun je per deurtje, per plank of per lade te werk gaan. Zo kun je ook wanneer je maar een kwartiertje tijd hebt, toch aan de slag.

4. 10 dingen per week
In Amerika maken sommige ‘unclutterers’ er bijna een prestige-dingetje van. Dat is natuurlijk niet nodig, maar de 10-dingen-per-week methode houdt in dat je elke week 10 items weg doet. In het begin is het misschien wat vals spelen: 10 kassabonnetjes van een half jaar geleden bijvoorbeeld. Maar al snel zul je toch serieuzere beslissingen moeten nemen. Een variant hierop is 1 ding per dag (of 2) of 20 items per maand of…..

Heb jij nog beginners tips? Laat het weten door een bericht achter te laten.

Dingen weg doen is misschien best moeilijk, maar je dagelijkse leven wordt er een stuk eenvoudiger van!

Advertenties