In de entry “Het nut van opruimen” vertel ik dat opruimen niet zo zeer een ruimte netjes maken is. Dat is niet meer dan netjes maken; meestal een oppervlakkige actie ten bate van uiterlijke schijn. Het opruimen dat ik in deze blog bedoel heeft meer te maken met het los laten van dingen om zo meer orde te krijgen. Hoewel je ook fysiek opruimt, gaat het vooral om mentaal opruimen. Resultaat is vaak wel dat het oppervlakkig netjes maken een stuk eenvoudiger wordt. Er zijn natuurlijk nog veel meer voordelen:

1. Minder bergruimte en dus minder leefruimte nodig.
2. Het loslaten en weg doen van spullen geeft inzicht in je koopgedrag. Wanneer je veel energie hebt gestoken in het drastisch opruimen van je huis, zul je vaak bij volgende aankopen twee keer nadenken of het daadwerkelijk iets toevoegt aan je dagelijkse leven. Je laat dus niet alleen spullen los, maar ook begeertes.
3. Spullen die je wel gebruikt, zul je gemakkelijker kunnen vinden.
4. Minder spullen om je heen brengt rust in je hoofd.
5. Portemonnee: Minder leefruimte nodig betekent minder vaste lasten. Minder spullen nodig betekent minder uitgaven.
6. Milieu: Minder leefruimte nodig betekent een kleinere ecologische voetafdruk. Minder spullen nodig betekent minder milieuvervuiling door het proces van productie tot afval.

Daarom gaat op-/ontruimen en eenvoudig leven hand in hand.

Ervaar jij nog meer voordelen? Laat het weten door een reactie achter te laten.

Advertenties