Verminder de warboel: ruim tastbare en niet-tastbare rommel op. De [Opruiming] serie laat zien hoe je van je warboel en daarmee overbodige ballast af komt.

Ik was even afwezig vanwege een klus die meer tijd vroeg dan verwacht: het opruimen van mijn computer. Eigenlijk gebeurt er met een computer in no-time hetzelfde als wat met je bergruimte kan gebeuren: Je stopt alles er maar in, het stapelt zich op en op een bepaald punt kom je tot de conclusie dat je moeite hebt om specifieke dingen terug te vinden en de boel raakt vol. Wat je niet gebruikt moet gewoon weg, anders verlies je vroeg of laat het overzicht en ontstaat er warboel. Dat geldt voor spullen in je kasten, maar ook voor bestanden op je computer.

Hoewel het opruimen van je computer veel raakvlakken heeft met ontruimen van je bergruimte, zijn er ook verschillen. Zo is het meeste dat op je computer staat gecreëerd door jezelf. Teksten, foto’s… misschien wel muziek of illustraties. Het kan extra moeilijk zijn om dingen die jezelf gemaakt hebt weg te doen. Besef goed dat onnodige bestanden een belemmering voor je zijn: het maakt je systeem trager en je bent langer bezig de bestanden te vinden die je wel nodig hebt.

Om je computer op te ruimen kun je eigenlijk dezelfde stappen aanhouden als bij je bergruimte ontruimen. Denk bij spullen aan bestanden en denk bij kast aan map. Bij stap 2 worden ‘twijfel spullen’ genoemd die je (tijdelijk) opslaat. Bij digitale bestanden kun je ‘twijfel bestanden’ op dezelfde manier aanpakken door ze op een dvd/cd-rom te branden.

Zo wordt ook je digitale leven weer een stukje eenvoudiger. Succes!

Advertenties