Voor het online ouderschapsmagazine Kiind.nl schreef ik een artikel voor het themanummer ‘Duurzaam & Goedkoop’ over consuminderen:

Consuminderen met kinderen
Kinderen zijn duur. Althans, dat is een veel gehoorde kreet. Eigenlijk is dat niet waar. Wat bedoeld wordt is dat producten en diensten die aangeschaft worden ten bate van het kind, samen veel geld kosten. Maar eigenlijk is ook dat niet helemaal accuraat. Veel van deze zaken worden namelijk meer aangeschaft voor de ouder dan voor het kind. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van een babykamer. Een baby zal het verschil niet merken wanneer hij verschoond wordt op een oude tafel in plaats van op een designcommode (zie ook “Baby-uitzet“). Dit artikel zal daarom een ander licht laten schijnen op het ‘dure kind’.

Bezuinigen op je kind
Je hoort alles over te hebben voor je kind, inclusief diep, diep in de buidel tasten. Vaak willen ouders hun kind bieden wat ze zelf nooit hebben gehad. Of ouders zijn bang dat ze hun kind kansen in de ontwikkeling ontnemen wanneer bepaalde producten of diensten niet worden verkregen. Als ouder ben je snel onzeker over of je je kinderen genoeg kunt bieden. Besteed je wel genoeg tijd en aandacht aan ze? En in materieel opzicht? Met argusogen kijken we naar andere ouders wat zij doen en andersom voelen we ons met argusogen bekeken. Kortom, ongemerkt is bezuinigen op je kind een van de grotere taboes in ouderschapsland. Je behoort in je kind te ‘investeren’.
Nu het taboe benoemd is, kun je bij jezelf nagaan in hoeverre dit taboe een rol in je leven speelt en vervolgens het taboe van je losschudden. Klaar? Oke, dan kunnen we nu echt beginnen met bezuinigen of liever gezegd: consuminderen met kinderen. Zonder schaamte. >>verder lezen


Foto door Sandii Zachte

Advertenties